SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KNJIGE
 
Zatvoren Sajam knjiga, sledeći počasni gost Maroko
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 29.10.2017. - 17:32:50
BEOGRAD - Zamenik ambasadora Nemačke Aleksandar Jung predao je danas otvorenu knjigu Muhamedu Amin Belažu, ambasadoru Kraljevine Maroka, i na taj način simbolično zatvorio Međunarodni beogradski sajam knjiga.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga počasni gost su bile četiri zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, Švajcarska, Lihtenštajn i Austrija.
Na sledećem 64. Sajmu knjiga u Beogradu počasni gost biće Kraljevina Maroko.

Predsednik odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović naglasio je da je na upravo završenoj smotri knjiga bilo preko 1.000 učesnika i više direktnih izdavača nego prošle godine.

„Naš odbor je imao tri zadatka: da sačuvamo tradiciju, unapredimo programe i da našu posredničku ulogu između čitalaca i pisaca unapredimo. Ove godine imali smo 519 direktnih izlagača, dok ih je prošle godine bilo 480. Imali smo i veći broj domaćih direktnih izdavača, 403 ukupno. Kada je reč o inostranim direktnim izlagačima, ove godine bilo ih je prisutno 116, a prošle 68. Na Sajmu knjiga je bilo ukupno 1.033 učesnika i to izlagača, siuzlagača i zastupljenih firmi. Posetioci su imali prilike da budu deo 525 programa od čega je 10 izložbi” kazao je Avramović.

Jung je istakao gostoprimstvo Beograda i priliku da četiri zemlje predstave svoju književnost na nemačkom jeziku.

„Imali smo posebno zadovoljstvo da učestvujemo na jednom od najvećih sajmova ovog tipa. Svi smo uživali u saradnji sa našim partnerima u Beogradu i predstavnicima gradske vlasti. Zahvalni smo na interesovanju koje je publika u Srbiji izrazila za nemačku kulturu, jezik i književnost i verujem da će tradicionalno dobre veze između Nemačke i Srbije biti produbljene. Čestitam i ambasadoru Maroka preuzimanje statusa počasnog gosta sledeće godine”, kazao je Jung.

Ambasador Maroka ocenio je da je ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu organizovan na vrhunski način.

„Čestitam i počasnim gostima na izuzetnom nastupu. Srećan sam što je Maroko prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost na Beogradskom sajmu knjigu. To će omogućiti posetiocima da se upoznaju sa svim dimenzijama marokanske kulture. Maroko je ponosan na svoju kulturu, svoju posebnost i otvorenost prema svetu”, kazao je Amin Belaž.