SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Zazor investitora od rizika podupro jen
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.06.2019. - 16:48:00
Zadnja izmjena: 13.06.2019. - 16:49:19
LONDON - Jen je ojačao u četvrtak na međunarodnim tržištima, jer investitori zaziru od rizika zbog neizvjesnosti u vezi mogućeg sporazuma u američko-kineskim trgovinskim pregovorima na samitu G20 krajem lipnja u Japanu, a među razlozima većeg opreza ulagača su i neredi u Hong Kongu.

Jen je u takvom ozračju ojačao prema dolaru za 0,2 posto, na 108,295 jena za dolar. Time se približio najvišim razinama prema dolaru u tjedan dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih valuta, bio je jutros u blagom minusu, skliznuvši na 96,929 bodova, dok je euro prema dolaru ojačao 0,1 posto, na 1,1297 dolara, u mirnom početku trgovanja jutros na valutnim tržištima u Londonu.

Na početku tjedna dolarov indeks spustio se na 96,459 bodova, najniže razine od kraja ožujka, nakon oštrog pada prinosa na dugoročne američke državne obveznice. U prošlom su tjednu ti prinosi pali na najniže razine u gotovo dvije godine zbog slabih podataka o zapošljavanju, nakon čega su ojačala očekivanja da bi američka središnja banka Fed uskoro mogla sniziti kamatne stope.

Jen je poskočio i prema australskom dolaru, nakratko dosegnuvši najviše razine od siječnja. Australski dolar, koji služi kao dobar pokazatelj globalnog raspoloženja investitora u pogledu rizika, dodatno je pod pritiskom slabljenja nakon slabih podataka s tržišta rada koje investitori smatraju svojevrsnim zelenim svjetlom za skoro smanjenje kamatnih stopa.

Budući da se sve više sumnja da je moguć napredak u trgovinskim odnosima između Washingtona i Pekinga prije samita najvećih gospodarstava svijeta skupine G20 u Japanu, investitori su se odlučili na prodaje dionica i traženje utočišta u kategorijama imovine koju smatraju sigurnim utočištem za kapital u neizvjesnim vremenima na gospodarskom i političkom planu.

"Nesklonost rizičnim ulaganjima i pad cijena dionica na burzama uobičajeno pružaju podršku jenu. Pritisci na slabljenje australske valute dodatna su podrška jačanju jena", rekao je menandžer u State Street Bank and Trustu Bart Wakabayashi.

Australski dolar u takvim je okolnostima oslabio 0,3 posto prema američkom, dok je prema jenu bio na gubitku 0,6 posto.

Neizvjesnosti oko brexita i utrka za nasljednika premijerke Therese May pritišću pak tečaj funte, koja je jutros prema dolaru oslabila za 0,2 posto, na 1,2667 dolara.

 Medvescak