SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ULAGANJA
 
Zdravstveni turizam: Medils Investments najavljuje divovski projekt na Braču
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 11.06.2015. - 09:41:33
ZAGREB - Otok Brač i Hrvatska na pragu su provedbe jednog od najvećih projekata iz zdravstvenog turizma u ovom dijelu svijeta - gradnje niza klinika i pratećih hotelskih i ugostiteljskih objekata na južnim obroncima Vidove gore, četiri do pet kilometara od mora.
Tu su informaciju, čije su najave već nekoliko puta izazvale pozornost hrvatskih medija, Jutarnjem listu potvrdili Željko Holik, projektni menadžer i direktor tvrtke koja se upustila u realizaciju tog projekta, i Lovro Kuščević, načelnik općine Nerežišća, na čijem bi području trebao niknuti novi zdravstveno-turistički kompleks. Projekt je trenutačno u fazi završnog prikupljanja potrebnih papira, a prva lopata bi, prema tvrdnjama odgovornih, trebala biti zakopana na jesen sljedeće godine. Istodobno, općina Nerežišća uskoro bi trebala izmijeniti Prostorni plan i donijeti Urbanistički plan za samu zonu u kojoj će se graditi kompleks.

Najave investitora, Medis Investmentsa iz karipske države Sv. Kitts i Nevis, čiji je menadžment na Malti, a koja je 2009. osnovala istoimenu tvrtku u Splitu, govore o gradnji integrirane destinacije medicinskog turizma s potrebnom infrastrukturom i klinikom za liječenje tumora, zatim kirurškom klinikom, pa klinikom za rehabilitaciju i za oporavak od psihosomatskih poremećaja. Uz klinike, u planu je i gradnja smještajnih kapaciteta i pratećih sadržaja koji će odgovarati potražnji budućih korisnika usluga klinika.

- U naš projekt upravo nastojimo ukomponirati gradnju klinike za liječenje tumora ionskom terapijom. Za tu svrhu potrebno je sagraditi ubrzivač čestica, synchotrone, čija je približna vrijednost oko 180 milijuna eura i čija gradnja, zajedno s probnim radom, traje približno šest godina - ističe Holik, koji je na čelu Medis Investmentsa u Splitu.

- U Europi postoje samo tri takve klinike - u Njemačkoj, Austriji i Italiji, pa će ovo biti četvrta takva - zadovoljan je Kuščević, koji je uvjeren da će općina kojoj je na čelu od tog projekta imati velike koristi.

One će se, smatra, ponajprije vidjeti u otvaranju novih radnih mjesta, kojih će, ako u kalkulaciju uključimo dulje razdoblje i prateće djelatnosti, biti oko 1700. Za 40 posto njih trebat će visoka stručna sprema.

- Očekujemo da nam dođu liječnici iz cijele Hrvatske. Ako sada odlaze na rad u Njemačku ili Švedsku, zašto onda za istu plaću ne bi doseljavali na Brač?! - pita se Kuščević, koji dodaje da je taj projekt dio strategije razvoja općine Nerežišća i da se nadopunjuje na projekt gradnje marine u uvali Smrka i gradnju rekreativnog centra Knežev - Ravan.

- Svi ovi projekti jamče dulju turističku sezonu, a projekt zdravstvenog turizma čak i tijekom cijele godine - poručuje Kuščević.

Ukupnu vrijednost projekta, koja uključuje dulje razdoblje i gradnju prateće infrastrukture, Poslovni dnevnik procijenio je na oko 920 milijuna eura. S time se slažu i naši sugovornici, ističući kako je ovdje riječ o gruboj računici, koja će ovisiti o fazama u kojima će se projekt provoditi i o tome što će se u konačnici sve graditi.

Ono što je u ovom trenutku poznato, to je da bi prva faza trebala biti gotova u 2018. godini, a da je njezin ukupan trošak, koji uključuje i smještajne kapacitete, oko 350 milijuna eura. Završetak investicije očekuje se početkom sljedećeg desetljeća. Procjene govore da je u prvoj fazi samo za kliniku potrebno 150 vrsnih stručnjaka, dok bi zapošljavanje u pratećim smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima trebalo biti znatno veće.
 Medvescak