SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZLATO
 
Zemlje BRICS-a razmatraju uspostavu jedinstvenog sustava trgovine zlatom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.11.2017. - 15:05:59
MOSKVA - Zemlje skupine BRICS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, razmatraju mogućnost uspostavljanja jedinstvenog sustava trgovanja zlatom, izjavio je u petak ruski viceguverner Sergej Švecov a prenose ruski mediji.

"Tradicionalni sustav trgovanja sa sjedištem u Londonu i dijelom u švicarskim gradovima postaje manje relevantan s obzirom na razvoj novih trgovačkih središta, prvenstveno u Indiji, Kini i Južnoafričkoj Republici", ističe Švecov a prenosi agencija TASS.

"Raspravljamo o mogućnosti uspostave jedinstvenog sustava trgovanja zlatom, kako na razini BRICS-a, tako i na bilateralnoj razini", dodao je ruski viceguverner, napominjući da bi novi sustav mogao poslužiti kao temelj za stvaranje novih referentnih sustava.

Kako navodi, središnja ruska banka je već potpisala bilateralni sporazum o razvoju trgovine zlatom s kineskim kolegama. Domaći regulator planira iduće godine poduzeti prve korake prema kreiranju jedinstvenog trgovinskog sustava s Kinom, rekao je Švecov.

"Polazimo od pretpostavke da treba uspostaviti veze na području trgovine i kliringa. Bit je u tome da kupci zlata sami odlučuju o mjestu kupovine", istaknuo je ruski dužnosnik, dodajući da će trgovinsko povezivanje omogućiti sudionicima na tržištu da sklapaju poslove na međunarodnim tržištima uz centralizirani sustav kliringa.