SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TEATAR
 
ZKM-ov Hamlet gostuje u Gdanjsku
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.07.2017. - 16:39:22
ZAGREB - Predstava “Hamlet” Williama Shakespearea, u režiji Olivera Frljića i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih gostuje u ponedjeljak i utorak, 31. srpnja i 1. kolovoza, na 21. međunarodnom Shakespeareovu festivalu u Gdanjsku u Poljskoj.

Shakespeareov festival u Gdanjsku jedna je od najvećih međunarodnih manifestacija koja, zahvaljujući Shakespeareovu kazalištu u Gdanjsku i Fondaciji “Theatrum Gedanense”, svake godine ugošćuje najbolje produkcije Shakespeareovih drama i one nadahnute Shakespeareovim djelima te najistaknutije svjetske umjetnike.

Prethodnih su godina na festivalu tako gostovala velika kazališna imena kao što su Luk Perceval, László Bocsárdi, Elizabeth LeCompte, Robert Sturua, Silviu Purcarete, Edward Hall, Giuseppe Dipasquale i mnogi drugi. Nagrađivani “Hamlet” Olivera Frljića i Zagrebačkog kazališta mladih, premijerno izveden 2014., ove je godine uvršten u program Shakespeareova festivala s predstavama kazališta iz Velike Britanije, Rusije, Ukrajine, Indije, Hong Konga i Poljske. Festival traje od 28. srpnja do 6. kolovoza.Suprotstavljajući pojedinca i kolektiv, Frljićev “Hamlet” nije Hamletova postupna spoznaja o korumpiranosti i iskvarenosti društva, nego “apstraktna analiza uzurpacije vlasti u kojoj kolektiv na kraju ubija njega”.

Naslovnu ulogu tumači Krešimir Mikić, Ofeliju i Gertrudu Nina Violić, Klaudija i Duha Hamletova oca Sreten Mokrović, a ostale uloge Pjer Meničanin, Jasmin Telalović, Goran Bogdan, Vedran Živolić, Petar Leventić i Milivoj Beader.

Foto: Mara Bratoš