SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
Zračna luka Zadar u proširenje, zainteresirani i kineski investitori
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.01.2019. - 20:16:00
Zadnja izmjena: 08.01.2019. - 20:18:08
ZADAR - Projekt o kojemu se u Zadru već duže vremena priča napokon poprima konkretnije obrise.

Riječ je o rekonstrukciji i proširenju Zračne luke Zadar. Zadarski župan Božidar Longin ovog tjedna u Zagrebu održat će sastanke i razgovore vezane uz projekt produljenja piste u Zračnoj luci Zadar.

Projekt rekonstrukcije i produljenja piste, stajanke, te ostalih sadržaja kojim bi nastao potpuno novi kompleks zadarske Zračne luke omogućili bi slijetanje najvećih tipova aviona u zadarsku Zračnu luku, te direktnu povezanost s prekooceanskim gradovima. Projekt je, doznaje se, vrijedan 51 milijun eura. Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje kako je financijska konstrukcija zaokružena.

- Prerano me o tome pitate, jer pred nama je najprije rješavanje nekih imovinsko pravnih odnosa. Točno je da je idejni projekt gotov, bez toga se ne bi ni moglo ići u razgovore. Uz gotov projekt podrazumijevaju se i financijske projekcije, iz njih proizlazi da bismo sami, bez pomoći EU fondova, mogli i trebali realizirati ovaj projekt. No zaista je rano o tome govoriti, jer Županija nije jedini vlasnik – rekao je Longin za Slobodnu Dalmaciju.

Zadarska županija je vlasnik Zračne luke Zadar s 20 posto vlasničkog udjela. Država je većinski vlasnik, s 55 posto, Grad Zadar ima 20, te Općina Zemunik pet posto udjela.

Govoreći o tome što bi proširenje Zračne luke značilo za Zadar i što bi takav aerodrom gradu donio, Longin je rekao da je proširenje piste, uz home-port u luci Gaženica, preduvjet uzleta Zadra.

- Danas je jedno od glavnih tržišta Daleki istok. Povećanje kapaciteta Zračne luke ključ je novog iskoraka za naš turizam. Ovako bismo u Zadru imali stvorene uvjete za slijetanje najvećih zrakoplova, što nas direktno povezuje sa destinacijama izvan Europe – rekao je Longin.

Podsjetimo, kineski investitori u nekoliko su navrata pokazivali interes za ulaganje u zadarsku zračnu luku. Razgovori o pokretanju direktnih letova iz Kine za Zadar vodili su se sporadično još od 2014. godine no kao prepreka se navodila upravo premala površina piste. Zato projekt širenja i jest bitan i mogao bi Zadru donijeti poprilično dobrih turističkih vijesti.