SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPROŠTAJ
 
Zubin Mehta nakon 50 godina posljednji put ravna Izraelskom filharmonijom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.10.2019. - 19:34:31
TEL AVIV - Jedan od najcjenjenjenijih svjetskih dirigenata, Zubin Mehta (83) u nedjelju će u Tel Avivu posljednji put ravnati Izraelskom filharmonijom čiji je umjetnički ravnatelj već 50 godina.

Posljednji koncert pod ravnanjem maestra Mehte, Indijca parskoga porijekla, prije njegova umirovljenja kao umjetničkog ravnatelja Izraelske filharmonije emitirat će se putem plaćene usluge na internetskim stranicama, stoji na web stranici te glazbene institucije.

Maestro Mehta je imenovan glazbenim savjetnikom Izraelske filharmonije 1969., a potom, 1977. njezinim umjetničkim voditeljem. Ta mu je titula 1981. dodijeljena doživotno.

S ovim iznimnim orkestrom "održao je više od 3000 koncerata, uključujući i turneje na pet kontinenata", stoji u njegovoj službenoj biografiji. Doživotni je počasni dirigent i član nekoliko uglednih svjetskih orkestara i međunarodnih glazbenih institucija.

Tijekom duge karijere, maestro Mehta bio je glazbeni direktor Filharmonijskog orkestra Los Angelesa i Njujorške filharmonije. Šef dirigent Njujorške filharmonije "bio je najduže u povijesti toga orkestra", stoji na internetskoj stranici orkestra.

Ravnao je brojnim drugim orkestrima diljem svijeta.

Rođen 1936. u Bombaju, sin je Mehlija Mehte, poznatoga indijskoga koncertnog violinista i utemeljitelja negdašnjega Bombajskog simfonijskog orkestra.
S bratom Zarinom, Zubin Mehta je suvoditelj Glazbene zaklade "Mehli Mehta" u Bombaju, gdje je djeci omogućeno učenje zapadnjačke klasične glazbe.
Od 1985. ravnatelj je opernoga festivala "Maggio Musicale Fiorentino" koji se održava u Firenci, čiji je počasni građanin.

Kao operni dirigent Mehta je debitirao 1963. godine, ravnajući izvedbom Puccinijeve "Tosce" u operi u Montrealu. Od tada do danas dirigirao je u njujorškoj operi Metropolitan, Bečkoj državnoj operi, Kraljevskoj operi u Covent Gardenu, milanskoj Scali, u opernim kućama u Chicagu i Firenci te na Svečanim igrama u Salzburgu.
U razdoblju od 1998. do 2006. godine bio je i glazbeni ravnatelj Bavarske državne opere u Muenchenu.